top of page
Featured Posts

Блог на Таня Палазова

Защо да е "Wellness"?


Последно време стана много модерно да сме „wellness”. Индустрията, носеща същото название вече генерира печалба от около $3,7 трилиона (1 трилион се равнява на 1000 милиарда) годишно. Интересно е да разберем какво означава тази често срещана дума, която на българ

ски можем да преведем като „добруване“.

Световната здравна организация определя wellness като “състояние на физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на болест или недъг.

Националния Wellness институт го представя като „съзнателен, насочен към себе си и развиващ се процес на постигане на пълния потенциал“.

В последствие терминът се допълва и развива до 7-те wellness измерения:

  • Социално – отнася се до способността на човек да взаимодейства с хората около него. Способността ни да създаваме и да поддържаме положителни взаимоотношения със семейство приятели и колеги допринася за нашия социален wellness.

Социалното измерение помага за ефективното и комфортно изпълняване на социалните роли и създаване на група от хора, които ни подкрепят. Това измерение позволява не само да се развият приятелски взаимоотношения с хора, които да ни окуражават, но също така и спомага за интимните взаимоотношения с романтичните ни партньори.

  • Емоционално – способността да разбираме себе си и да се справяме с предизвикателствата, които може да ни донесе животът. Способността да се признават и споделят чувства на гняв, страх, тъга, стрес, надежда, любов, радост и щастие по продуктивен начин спомага за нашия емоционален wellness.

Емоционалното измерение с разбирането на собствените ни чувства и ефективното справяне със стреса. Важно е да се обърне внимание на грижата за себе си, почивката, намаляването на стреса и развитие на вътрешните потенциали, за да можем да се учим и израстваме чрез опита.

  • Духовно – способността да създаваме мир и хармония в нашия живот. Способността за развиване на съгласуваност между ценности и действия и да реализираме обща цел, която е свързана с творчество допринася за нашия духовен wellness.

Духовното измерение ни позволява да развием набор от ценности, които да ни помогнат в търсенето на смисъл и цел. Духовността може да бъде представена по много начини, например чрез отдих или религия. Но да бъдеш духовно здрав означава да знаеш какви средства да използваш за справяне с проблемите, които се появяват ежедневно.

  • Природно – способността да разпознаваме собствената си отговорност за качеството на въздуха, водата и земята, която ни заобикаля. Способността да оказваме положително въздействие върху околната среда, било то нашите домове, нашите общности или нашата планета допринася за нашия природен wellness.

Природното измерение вдъхновява стилът на живот да е в уважение към околната среда. Тази сфера ни окуражава да живеем в хармония със Земята като предприемаме действия за нейното опазване. Природосъобразния начин на живот насърчава взаимодействието с природата и нашата вътрешна среда.

  • Професионално – способността да постигаме лична удовлетвореност от нашия труд или избраното от нас поле за кариерно развитие като същевременно запазваме баланса в живота си. Нашето желание да допринасяме в кариерата, за да въздействаме положително върху, организациите, в които се трудим и на обществото като цяло води до нашия професионален wellness.

Професионалното измерение е свързано с изпитване на удоволствие от усилията в професионално направление и оценяване на приноса. Това измерение насърчава личното удовлетворение и обогатяване на човека чрез труда.

  • Интелектуално – способността да отворим съзнанието си за нови идеи и преживявания, които могат да се приложат при вземане на решения, работа в група и напредък на общността. Желанието за научаване на нови понятия, подобряване на уменията и търсене на предизвикателства в стремежа за учене през целия живот допринася за нашия интелектуален wellness.

Интелектуалното измерение включва способност за свободно мислене при сблъсъка с нови идеи и непрестанно разширяване на познанията. То насърчава активното участие в училищни, културни и обществени дейности.

  • Физическо – способността да поддържаме качеството на живот в здравословни граници, което ни позволява да преминаваме през ежедневните задължения без прекомерна умора и физическо натоварване. Способността да го разпознаем в нашето поведение има значително влияние върху нашето здраве и усвояването на здравословни навици (рутинни прегледи, балансирана диета, упражнения и др.) докато избягваме деструктивните такива (цигари, наркотици, алкохол и др.) води до оптимален физически wellness.

Физическото измерение е свързано с поддържането на здраво тяло и стремеж към грижа, когато тя е необходима. Физическото здраве се достига чрез упражнения, правилно хранене, достатъчно сън, следене за признаци на заболяване и получаване на помощ, когато тя е необходима.

В последствие понятието се обогати с още 2 измерения:

  • Финансово – включва процеса на научаване на това как успешно да управляваме финансовите си разходи. Парите играят важна роля в живота ни и недостигът им влияе на здравето колкото научен труд. Финансовият стрес многократно е бил намиран за често срещан източник на стрес, безпокойство и страх.

Във финансовото измерение човек насочва улисията си към това да е напълно наясно с финансовото си състояние, бюджета, спестяванията и да управлява разходите си така, че да постигне реалистични цели.

  • Креативно – способността на човек да цени и активно да участва в разнообразна гама от изкуства и културни преживявания и ги използва като средство за разбиране и правилно преценяване на обкръжаващият ни свят.

Една дума, а толкова много значения. Можем да заключим само, че “wellness” е термин за здраве във всичките му измерения. Нуждата от възникването и развитието на такъв тип термин идва да каже, че сме в нашият съвременен, непрестанно променящ се и надграждащ себе си свят, сме достигнали до следващият етап на развитие – етап на интегрално поглед на здравето. Това е само началото на разкриващите се възможности за развитие и ако до сега не сме се замисляли какво можем да подобрим, то значи е дошъл момента.

„Най-добрият момент да започнете в бил вчера, вторият най-добър е сега“

Дийпак Чопра

Таня Палазова
За мен 

Изграждам собствен бизнес в областта на нетуърк маркетинга съвместно с международната компания „Siberian Health “.

За мен е важно да помагам на партньорите си да развиват способностите и достиженията си, чрез което да постигнат живота, за който винаги са мечтали.

Дипломиран инженер по „Горско стопанство“.
Сертифициран специалист по „Здравословно хранене и здраве“ по Програма „Хранене и здраве“ организирана от Медицински факултет на СУ „Св Климент Охридски“ и Българско дружество по хранене и диететика.

Приоритети: константно здраве, безспирно развитие, непрестанно щастие, финансова свобода. 
Бизнес развитие: съосновател на проект „Животът – инструкция за употреба“, съосновател на проект „Business & Health“.

КАТЕГОРИИ
bottom of page