top of page
Featured Posts

Блог на Таня Палазова

11 доказани ползи от Ginkgo biloba


11 ползи от Ginkgo biloba

Ginkgo biloba е древно растение, чиито екстракт е използван в Китай като лекарство за лечение на различни заболявания в продължение на хиляди години. Всъщност Медицинския университет в Мериленд съобщава, че Гинко билобата е най-стария дървесен вид на Земята и днес е една от най-продаваните билки за лечение в света.

Гинкото е широко изследвано заради неговите ефективни противовъзпалителни, антиоксидантни, тромбоцито-образуващи и стимулиращи кръвообращението свойства. Според текущите проучвания ползите от Гинко включват подобряване на когнитивната функция, подобряване настроението, повишаване на енергията, подобряване на паметта и намаляване на симптомите, свързани с множество хронични заболявания – например, тя е била използвана като природно средство за лечение на астма, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност и за лечение на деменция. Всъщност се смята за толкова активна, че в Германия се дава с рецепта.

Какво е Ginkgo biloba?

Ginkgo biloba (която върви с научното наименование Salisburia adiantifolia) е естествен екстракт, извлечен от листата на китайското Гинково дърво, наричано още момински косъм. EGb761 и GBE са научните термини за стандартизирания екстракт от зелено гинково дърво, от което често е забелязан ефект на подобряване функцията на мозъка.

Гинкото е изследвано то десетилетия във Франция, Германия и Китай. И въпреки че Китайската народна медицина използва изсушени листа и семена от Гинко от хиляди години, днес акцентът в клиничните проучвания е върху активността на стандартизирания течен екстракт от Гинко, направен от изсушените зелени листа от растението.

Според традиционната китайска медицина и сегашните клинични проучвания, Гинко е безопасно, ефективно и помага на тялото по различни начини заради защитния ефект, които оказва върху митоходнриалното увреждане и оксидативния стрес. Използва се в Китайската народна медицина за лечение на различни медицински състояния от древни времена, особено при проблеми с кръвообращението и такива, свързани с намаляване на паметта.

Какво прави Гинко толкова силно? Екстрактът от Гинко има две съставни части (флавоноиди и терпеноиди), които имат силни антиоксидантни свойства. Смята се, че може да забави задълбочаването на заболяванията, свързани с възрастта като се бори с оксидативния стрес, които обикновено се влошават с възрастта.

Докато хората от различни възрасти изглежда имат полза от приемането на Гинко по различни причини, някои резултати сочат, че ефекта на подобряване функцията на главния мозък е по-вероятно да бъде наблюдаван при индивиди на възраст 50-59 години. Според университета в Мериленд:

„Учените са открили повече от 40 компонента в Гинко. Само два се смята, че действат лечебно: флавоноидите и терпеноидите. Флавоноидите са растителни антиоксиданти. Лабораторните и изследванията, проведени върху животни, показват че флавоноидите предпазват от увреждане нервите, сърдечния мускул, кръвоносните съдове и ретината. Терпеноидите (като гинколидите) подобряват притока на кръв като разширяват кръвоносните съдове и намаляват лепкавостта на тромбоцитите.„

При хора от всички възрасти способността за увеличаване на съдовата дилатация и подобряване здравето на кръвоносните съдове означава подкрепа на мозъчната дейност, развитието и механизмите на детоксикация и функцията на имунната система. Много от най-изтъкнатите предимства на Гинко са свързани с функцията на мозъка като фокус и памет, както и умствената дейност. Всъщност, според доклад в международния журнал по „Фитотерапия и фитофармакология“ Ginkgo biloba е „най-изследваното и прието до момента билково средство за когнитивни разстройства и болестта на Алцхаймер“.

Според една от теориите заради това, че може да помогне за увеличаването на приема на глюкоза (разградена захар) от мозъчните клетки, то има потенциала да подобри предаването на нервните импулси, отговорни за паметта, настроението, изпълнението на задачите, регулиране на сърдечния ритъм и здравето на очите като допълнение към много други жизненоважни функции.

11 доказани ползи от Ginkgo biloba

1.Подобрява концентрацията

Изследванията сочат, че Гинко може да помогне в борбата с лошата концентрация, намаляване на познавателната способност и излекуване на умората. То е полезно дори за подпомагане на лечение на церебрална недостатъчност – състояние, характеризиращо се с хронично понижаване на концентрацията, обърканост, понижена физическа активност, умора, главоболия и промени в настроението.

Много от ползите на Гинко, повишаващи мозъчната активност, които изследователите са открили, почиват върху факта, че той е ефективно противовъзпалително средство, което повишава антиоксидантната активност, понижава оксидативния стрес и подобрява кръвообращението – а това са всички важни фактори за поддържане на когнитивното здраве.

Когато изследователи от Института по медицинска психология при Мунхенския университет изследвали ефекта на Гинко върху умствено здрави възрастни за период от четири седмици, те открили съществени разлики в самооценката на психичното здраве, както и самооценката на качеството на живот между тези, които взимат Гинко и плацебо групата. Това е вярно, въпреки че няма налични разлики между двете групи по отношение на общото здравословно състояние.

Групата, вземаща Гинко усетила подобрение на двигателните функции и емоционалното здраве и не е докладвала за никакви странични ефекти или непоносимости, предизвикани от лекарства. По време на проучването не са наблюдавани сериозни нежелани реакции, което сочи, че Гинко е безопасен и ефективен начин за увеличаване на умствените способности с малък риск.

2.Намалява риска от деменция и болестта на Алцхаймер

Макар и не цялостно решение, общата научна литература предполага, че Гинко помага на хора, страдащи от когнитивни нарушения, включително и тези с деменция от болестта на Алцхаймер. Някои проучвания са установили, че Гинко може да спомогне за подобряването на познавателните способности и паметта както при по-възрастните, така и при по-младите индивиди, но може да бъде особено полезен заболявания на мозъка, свързани с възрастта.

Повечето от проучванията са изследвали ефектите на Гинко върху намаляване на симптомите на Алцхаймер при пациенти, които вече са подложени на стандартно лечение с лекарства, инхибитори на холестеразата. Но когато групи от пациенти с Алцхаймер, приемащи Гинко допълнително са сравнени с такива не приемащи комбинация с Гинко към терапията за период от поне година, са отчетени значителни разлики в качеството на живот според резултатите по скалата за оценка на болестта на Алцхаймер и скалата за ежедневните активности.

Гинко също би могло да помогне на хора, които се възстановяват от удари или мозъчни травми. Екстрактът се използва широко при лечение на остър исхемичен инсулт в Китай. Когато изследователи от Пекинския университет по китайска медицина са прегледали доказателства от 14 случайни контролирани проучвания, включващи пациенти с мозъчни травми, те открили смесени резултати, но съобщиха, че екстрактът от Гинко има позитивен ефект върху пациенти с неврологични увреждания и качество на живот в девет от проучванията.

Освен това клинично изпитание от 2017г., проведено в рамките на седем болници в провинция Дзянсу в Китай подчерта, че екстрактът от Гинко в комбинация с аспирин намалява когнитивните и неврологични дефицити след остър исхемичен инсулт. Проучването е проведено с 348 пациенти като контролната група получава 100mg аспирин дневно, а тестираната група получава 450mg аспирин с екстракт от Гинко. Тестовете показват, че групата с екстракта отбелязала значително по-добри резултати при когнитивната оценка и има подобрение при управлението на познавателните способности.

Някои проучвания дори са установили, че комбинацията с антипсихотични препарати, Гинко може да бъде ефективна добавка за хора с шизофрения и сериозни психични разстройства. Също така има потенциала да подобри когнитивната функция при хора с множествена склероза (МС), правейки я потенциално естествено средство за лечение на множествена склероза, въпреки че все още са необходими повече формални изследвания.

3.Помага в борбата с безпокойството и депресията

Ако страдате от хронично висок стрес, който убива качеството Ви на живот, неврози, депресия или промени в настроението, Гинко би могло да Ви помогне. Изследванията показват, че то благоприятства способността на организма да се справя със стресори и да противодейства на високите нива на хормоните на стреса като кортизол и адреналин.

Известен като адаптогенна билка, която по естествен начин повишава способността на организма да се справи с проблеми и тревоги, той може да бъде особено полезен при хора с генерализирано тревожно разстройство, също и сезонна депресия, паник атаки и социални фобии.

4.Бори симптомите на предменструален синдром (ПМС)

Някои ранни изследвания са показали положителния ефект от приема на Гинко върху намаляване на симптомите на предменструалния синдром, включително промени в настроението, главоболие, тревожност, умора и болка в мускулите. Също така има ползотворно действие върху настроението и мозъка при жени след менопауза и може да спомогне за подобряването на подобни симптоми.

Едно проучване от 2008г., публикувано в „Журнал за алтернативна и свободна медицина“ сравнява ефектите от Гинко в две групи жени, със сходни демографски характеристики и общата тежест на симптомите на ПМС. След 6 месеца интервенция с Гинко е имало намаляване на общата тежест на физическите и психологични симптоми както в групата, приемаща 40mg дневно екстракт от Гинко, така и в плацебо групата. Въпреки това по-висок процент от групата, приемаща Гинко (23,7%) има подобрения в сравнение в плацебо групата (8,7%).

5.Спомага за поддържане на зрението и здравето на очите

Въпреки че са необходими още доказателства Гинко се явява полезно за здравето на очите, тъй като подобрява притока на кръв към очите и се бори с уврежданията от свободните радикали, които могат да увредят роговицата, макулата и ретината. Може да е особено полезно за възрастните хора за превенция на зрението и понижаване на увреждането от UV-лъчи или оксидативния стрес в очната тъкан.

Някои изследвания установиха, че Гинко е ефективно за намаляване на риска от макулна деградация, свързана с възрастта благодарение на неговите тромбоцит-активиращи фактори и предотвратяване на увреждане на мембраната, причинено от свободните радикали. Причинителите на съдови заболявания и увреждането от оксидативния стрес се смятат за двете основни причини за загуба на зрение и други заболявания на очите, свързани с възрастта, но растенията, съдържащи антиоксиданти, и билките като Гинко спомагат за смекчаването на тези ефекти.

6.Спомага за предотвратяване и лечение на синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ)

Някои изследвания, използващи комбинирани терапии, вкючващи Гинко, са открили облекчение и подобряване на концентрацията при хора с СДВХ. Заради това, че може да подобри концентрацията, паметта и изпълнението на поставени задачи, е възможно да подобри симптомите при хора с дислексия.

Въпреки, че са необходими още изследвания, има някои ранни доказателства, че Гинко може да помогне при поведенчески и симптоми на аутизъм, което го прави потенциално естествено средство за лечение на аутизъм.

7.Подобрява либидото

Смята се, че Гинко има позитивен ефект върху хормоналния баланс – особено нивата на серотонин, кръвното налягане и кръвообращението – затова може да помогне при някои хора, които страдат от еректилна дисфункция и ниско либидо. Гинко има потенциала да разшири кръвоносните съдове и да подобри кръвотока към гениталиите, което е важно за репродуктивното здраве.

Някои доклади показват, че е потенциално ефективно при терапия с антидепресанти, предизвикана от сексуална дисфункция, причинена от някои инхибитори за обратно захващане на серотонина (SSRIs).

8.Помага при лечение на главоболие и мигрена

Гинкото може да бъде ефективен начин за естествено лечение на чести главоболия и намаляване на степента и тежестта на мигрената, тъй като намалява болката, спомага за разширяването на кръвоносните съдове и борбата със стреса, които могат да предизвикат удар. Главоболието може да бъде предизвикано от стрес, умора, алергии, налягане в очите, недобра поза, алкохол или наркотици, ниска кръвна захар, хормони, запек и недостиг на вещества. Невероятните ползи, които Гинко има върху нашият стрес и умора вървят ръка за ръка със способността му да намалява напрежението в мозъка в следствие от главоболие.

9.Намалява симптомите на астма

Някои проучвания откриха, че екстрактът от Гинко може да намали симптомите, свързани с астма. Тъй като намалява възпалението, подобрява активността на антиоксидантите и има позитивен ефект върху функционирането на нервната система. Хората са съобщили за по-малко проблеми при дишане при прием на Гинко.

10.Помага при лечение на хемороиди

Някои изследвания са установили, че полза от Гинко има при хора, страдащи от болезнени хемороиди, които причиняват подуване, болка и кървене поради повишеното налягане на вените на ануса и ректума. Гинко помага за намаляване на болката, подобрява издръжливостта на болка и потушава възпаления, което спомага за спиране на кървенето от хемороиди, правейки Гинко ефективен начин за лечение.

11.Бори се с фибромиалгията

Някои изследвания установиха, че добавки с коензим Q10 и Гинко, взети заедно,

подобрява качеството на живот при хора, диагностицирани с фибромиалгия, което е нарушение на нервната система. Фибромиалгията е мускулна болка по цялото тяло, обикновено съпроводена с умора, главоболие, затруднения със съня, безпокойство и депресия. Гинкото може да се използва за естествено лечение при фибромиалгия.

Източник: https://draxe.com

Превод: Таня Палазова

Таня Палазова
За мен 

Изграждам собствен бизнес в областта на нетуърк маркетинга съвместно с международната компания „Siberian Health “.

За мен е важно да помагам на партньорите си да развиват способностите и достиженията си, чрез което да постигнат живота, за който винаги са мечтали.

Дипломиран инженер по „Горско стопанство“.
Сертифициран специалист по „Здравословно хранене и здраве“ по Програма „Хранене и здраве“ организирана от Медицински факултет на СУ „Св Климент Охридски“ и Българско дружество по хранене и диететика.

Приоритети: константно здраве, безспирно развитие, непрестанно щастие, финансова свобода. 
Бизнес развитие: съосновател на проект „Животът – инструкция за употреба“, съосновател на проект „Business & Health“.

КАТЕГОРИИ
bottom of page