top of page
Featured Posts

Блог на Таня Палазова

Байкал - езерото на рекордите


Изглед от езерото Байкал
 

Можете ли да предположите, че наситеносините води на езерото Байкал се простират на над 630 километра дължина. Байкал е необикновено езеро, изолирано от планините на Южен Сибир, заслужава славата си на световен феномен. Езерото държи многобройни рекорди. То е не само най-дълбокото езеро на Земята (1620м.), а и представлява най-големият запас на сладка вода (23 000 куб.км.) Езерната падина в Южен Сибир съхранява 10% от световните резерви на сладка вода, като изключим ледниците. По големина Байкал е третият воден басейн в Азия (след Каспийско и Уралско море) и най-големият сладководен басейн на континента. На дълбочина езерото е достигнало цели 2 000 метра, през хилядолетията обаче се отлагат наноси, каито го издигат до днешното равнище.

Езерото Байкал дължи своето пълноводие на 336-те реки, които се вливат в него. Най-големите сред тях са Селенга на югоизток и Горна Ангара на север. Единствената река, която изтича от езерото е същата тази Ангара, на чиито бряг е разположен Иркутск - най-големият град в близост до Байкал. На север от езерото се издигат два планински масива - Байкал и Баргузин, а по южния му бряг минава руско-манголската граница.

Най-големият остров в езерото Байкал е остров Олхон. Той събира в себе си не само многовековна история, но климата на няколко климатични пояса. Това специфично място предлага на своите посетители изключително разнообразна флора. Поради екстремните температури и интересното си местопожение растителните видове на остров Олхон превишават биологичната активност на същите видове (но на друго местоположение) в пъти. Именно от тези билки се правят легендарните лечебни фиточайове, чиято серия носи името "Целебните билки на Олхон".

Таня Палазова
За мен 

Изграждам собствен бизнес в областта на нетуърк маркетинга съвместно с международната компания „Siberian Health “.

За мен е важно да помагам на партньорите си да развиват способностите и достиженията си, чрез което да постигнат живота, за който винаги са мечтали.

Дипломиран инженер по „Горско стопанство“.
Сертифициран специалист по „Здравословно хранене и здраве“ по Програма „Хранене и здраве“ организирана от Медицински факултет на СУ „Св Климент Охридски“ и Българско дружество по хранене и диететика.

Приоритети: константно здраве, безспирно развитие, непрестанно щастие, финансова свобода. 
Бизнес развитие: съосновател на проект „Животът – инструкция за употреба“, съосновател на проект „Business & Health“.

КАТЕГОРИИ
bottom of page